mapping me/mapping you

11 05 2008

Vrijdag 25 april werd een ‘rond-de-tafel’ gesprek Mapping me/Mapping you gehouden in Recyclart te Brussel. Deze conversatie over carthografie werd ingeleid door Liesbeth Huybrechts (Culturele studies PHD KuLeuven, researcher, Media & Design academie, c-md) en stelde daarbij de genodigden van het collectief Constant vzw voor.

Peter Westenberg (Routes + Routines), An Mertens (Saturdays, Women and Free Software) en Nicolas Malevé (Tresor software, Towards.be) gaven een voor een korte presentaties over hun onderzoeksprojecten.
Na de uitleg werd de metafoor van ‘het huis als privaat terrein’ als onderwerp naar voren geschoven om de discussie op gang te brengen. Ieder mocht zijn of haar visie rondom het huis als privaat terrein gerelateerd aan de hand van hun eigen project beargumenteren.

Met de wandelingen van het project Routes + Routines experimenteert Peter Westenberg met de grenzen tussen private en publieke ruimtes. Onder het gerommel van passerende treinen liet Westenberg geluidsfragmenten horen van zijn wandelingen op bijvoorbeeld een controversiële plek zoals begraafplaats. Emotionele tot dagdagelijkse qoutes van weduwnaars en andere reacties die opkomen bij de wandelaars laten zien dat voor ieder individu elke plek een eigen betekenis heeft.

An Mertens maakte duidelijk dat niet alleen mannen maar ook vrouwen aandacht besteden aan computertechnologie en het programmeren van software. Tijdens de ‘zaterdagen van de vrouwen en vrije software’ gaan de dames namelijk op zoek hoe ze met open source software hun server ‘Amaya’ tot leven kunnen brengen.

Het project Towards gaat in op een subjectieve manier van het in kaart brengen van de stad Brussel. Nicolas Malevé toonde alvast een preview van de tweede publicatie van het mapping project. Een voorbeeld van een ‘subjective mapping’ zijn de bierviltjes die Malevé liet zien, met daarop een tekening van iemands imaginaire kaart van Brussel (met bijvoorbeeld het Atomium in het midden gesitueerd).


Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: