Deel 3: symposium Hybride Stad

3 05 2008

MIJN stad
MIJN ervaring
MIJN festijn

Jan Boelen, artistiek leider van kunstencentrum Z33 te Hasselt, gaf een korte presentatie om het laatste onderdeel van het symposium de Hybride Stad op 18 april in CC te Genk in te leiden: een hoofdstuk rond food en design.

Femke Snelting was 3e keynote speaker van het symposium.

femke sneltingFemke Snelting is als ontwerper en kunstenares bezig met code(s) op en voor het web. Ze is lid van Constant, Vereniging voor Kunst en Media en actief in projecten op het snijpunt van ontwerpen, technologie en feminisme. Met Renée Turner en Riek Sijbring vormt ze sinds 1996 het ontwerp- en kunstenaarscollectief De Geuzen. De Geuzen ontwikkelt on- en offline strategieën voor kritische weerstand, narratieve archivering en (representatie van) vrouwelijke identiteit. Samen met Harrisson en Pierre Huyghebaert richtte ze het onderzoeksteam Open Source Publishing (OSP) op dat in de praktijk test hoe grafisch ontwerpers vrije software en open licenties kunnen gebruiken.
www.constantvzw.com
www.geuzen.org
ospublish.constantvzw.com

Titel: Softwarecodes en recepten

Femke Snelting voerde een performance met stemmen, beelden en commando’s op. Ze liet een beeldfragment zien met de stem van Catherine Deneuve, die zingt over een recept voor een liefdescake.
In haar presentatie laat Snelting op een humoristische wijze zien dat het maken van recepten, ongeveer gelijk staat met het programmeren van software. In een recept worden namelijk ruwe ingrediënten en een beperkt aantal handelingen aan elkaar geregen tot een scenario dat zou moeten leiden tot een eetbaar resultaat. Recepten zijn notatie, gebruiksaanwijzing en script tegelijkertijd.

Het bespreken van het befaamde kookboek van Mrs. Beeton’s toont ons een nieuw ‘commando-line zoek recept’ geprogrammeerd door Femke, waarbij kookhandelingen gezocht worden in de eerste 225 pagina’s van het licentie vrije kookboek. De gevonden resultaten worden uitgesproken door haar laptop. Dit vormt een grappig geluidspel vol woorden als boil boil, cook, cut, boil..

Femke laat zien dat met kookboeken en het toevoegen van magische formules, commando’s en recepten goed met elkaar overweg kunnen. De keuken is misschien nog niet zo een gekke plaats om mens-machine configuraties te laten plaatsvinden.

—–

Alok b. Nandi is de laatste keynote speaker van de Hybride Stad.

alok nandiAlok b. Nandi is actief op het terrein van cross-media experience design, concept, scenario, information architecture en interaction design. Hij stelt ruimte en technologie centraal en mixt internet met andere communicatiekanalen zoals publicaties, tentoonstellingen en festivals. Hij focust op interactieve mise-en-scene en narratieve architectuur. Hij is adviseur voor projecten (R&D, EU), bedrijven en instituten die innovatie en verandering nastreven. Hij is professor en spreker (Doors of Perception, MIT, transmediale, …). Zijn achtergrond situeert zich op terrein van engineering, management en cinema studies.
www.aloknandi.net

Titel: Cuisine as design :: design as cuisine

Alok b. Nandi start met het oude gezegde van de Hindu Upanishad : “you are what you eat”. Hiermee leidde hij zijn presentatie over translocality in.

Nandi onderzoekt translocaliteit vertrekkende vanuit zijn land van herkomst India. Hij kijkt naar voedselconsumptie, voedselproductie en eetgewoontes en focust daarbij op de relatie tussen keuken en architectuur. Architectuur voegt dingen samen om tot een mooi eindresultaat te komen, net als koken.

Koken onthult de complexiteiten van ruimtes. Dit op een manier of in een taal die we bijna allemaal spreken. Koken en eten zijn bovendien ‘tastbare dingen’ om ruimtes bespreekbaar te maken. Het is ook een collaboratieve activiteit die het samenwerken over disciplines en met publiek aanzwengelt.
Nandi illustreert dit concept aan de hand van voorbeelden zoals ‘Doors of Perception‘.


Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: