Deel 1: symposium Hybride Stad

1 05 2008

Vrijdag 18 april vond het symposium de Hybride Stad plaats in het CC te Genk.
De middag werd in 3 delen opgedeeld:
MIJN stad
MIJN ervaring
MIJN festijn

Het symposium startte met een welkomstwoord van Burgemeester Jef Gabriëls waarin hij de stad Genk vergelijkt met een ajuin, als een hybride stad waar je telkens lagen vanaf kan pellen. Genk is opgebrouwd, laag per laag, stukjes zowel boven als onder de grond. Op 100 jaar tijd groeide Genk van 2000 naar 65000 inwoners, evolueerde Genk van 1 nationaliteit naar 80 nationaliteiten en is de stad ondertussen uitgegroeid tot de economische hoofdplaats van Limburg.
Verder leidde Virginia Tassinari (programma manager Media & Design Academie), Henk Heuts (departementshoofd MDA) en Liesbeth Huybrechts (docent MDA) het symposium in.

MIJN stad
Na een kort woord van Francois Mylle (cultuurbeleidscoördinator stad Genk) waarin hij het algemeen kader schetste, nam Rob van Kranenburg plaats als eerste keynote speaker.

Rob van Kranenburg is Hoofd Publiek Domein bij Waag Society. Hij werkte daarvoor bij de Balie, Virtueel Platform en Doors of Perception. De laatste jaren gaf hij les bij de Masters in Interaction Design op de HKU, Designacademie en Post St Joost. Hij schreef Mapping Territory en is mede-oprichter van bricolabs.
www.waag.org/person/rob

www.bricolabs.net/
www.noemalab.org/sections/ideas/ideas_articles/kranenburg_mapping.html

Titel: Lichte gemeenschappen, lichte steden

Rob van Kranenburg spreekt over het feit dat de samenleving in de afgelopen decennia onder invloed van de digitalisering ingrijpend is veranderd. Volgens van Kranenburg staan we aan de vooravond van een nieuwe stap in IT, namelijk het verdwijnen van computers, sensoren en chips in alledaagse objecten en onze dagelijkse omgeving.

Fysieke en virtuele netwerken vermengen zich steeds intenser en dat heeft onder meer te maken met het toenemende gebruik van RFID (Radio Frequency Identification) in de objecten, huisdieren en ruimtes die ons omringen.

rfidHet begon met de introductie van de barcode in 1974; ondertussen zijn alle producten namelijk voorzien van een barcode. Daarentegen is het voordeel van RFID, dat je het product niet hoeft te scannen en exact voor de laser hoeft te houden. Ieder product voorzien van een RFID chips maakt het product uniek; een product met een barcode is een uit duizend..

De ontwikkeling van de RFID is echter voor veel mensen nog onbekend terrein. Met de integratie van RFID en andere ‘ubiquitous technology’ wil men slimme omgevingen creëren. Van Kranenburg omschrijft RFID als de onzichtbare ‘lijm’ van de slimme samenleving vol producten met tags, gebouwen met sensoren, auto’s met communicatiemogelijkheden naar andere auto’s toe.

Het gebruik van slimme technologie is echter niet onomstreden. Het klinkt allemaal mooi: een overweldigende connectiviteit, een web der dingen, waarin alles met alles ‘praat’. Maar hoe is het om te leven in een Harry Potter wereld waarin de plant praat met de gieter en iets onbeduidends als een pak melk onthoudt waar het allemaal is geweest? Ondertussen zijn kratten van Heineken al voorzien met RFID tags en kan men een verloren kratje in Hong Kong al met 1 klik traceren.

We kunnen ons een dergelijke wereld al moeilijk voorstellen. Daar komt echter nog bij dat we zullen moeten wennen aan het feit dat we niet alleen over een fysiek lichaam, maar ook over zoiets als een ‘datalichaam’ beschikken. Wij gaan omringd worden met ‘onzichtbare’ honderden apparaten. Alle connectiviteit gaat zich verstoppen in de omgeving. En worden mensen zelf ook informatie ruimtes. “In an ambient environment buildings, cars and people can be defined as information spaces”.

Wat betekent dit voor de autonomie en privacy van individuen? We moeten gaan nadenken over meerdere autonomien en meerdere identiteiten. Je beschermt dus niet langer je privacy, maar meerdere privacies. Welke gegevens laat je bewust of onbewust achter als je ergens bent geweest? De definitie van ons ‘zelf’ breidt zich mogelijk uit tot de meest gedistribueerde vorm van ‘zijn’. Naast producten en onze sporen, wordt alles een verzameling van hits die ergens in een database worden opgeslagen en daar hun interpretatie krijgen.

Rob van Kranenburg wil ons in zijn presentatie alert maken voor de toekomst.
De Waag Society ziet dan ook de noodzaak in om een nieuw programma op te starten onder de naam ‘Smart Environments’. Dit programma bestaat uit: de uitbouw van het netwerk DIFR, het ontwikkelen van een open source toolkit, educatie (sensorwijsheid), experimenten met kunstenaars en pilots met een maatschappelijke impact. ‘Smart Environments’ wil het expertisecentrum worden tussen de maatschappelijke en culturele invloed van RFID op de verhouding tussen de 3 P’s, namelijk Publiek (overheid), Privaat (bedrijfsleven) en Privé (burgers).
Waag Society, het Instituut voor Netwerkcultuur en De Balie riepen het netwerk DIFR in het leven waarbinnen ze alle mogelijke spelers in het RFID debat verzamelen. De missie is te laten zien hoe RFID verschillende betekenissen kan krijgen voor individu en samenleving en wil daarbij een breed veld van zeer uiteenlopende standpunten samenbrengen.


Acties

Informatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: