VERSLAG internetwandeling

14 04 2008

523

Peter Westenberg heeft speciaal voor de tentoonstelling PLACE@SPACE het project ‘Routes + Routines’ gecreëerd. Afgelopen zaterdag 12 april vond een van de hiervoor georganiseerde internetwandelingen plaats in het centrum van Hasselt.

De wandelaars dragen low-tech elektronica schoenen die voorzien zijn van mini camera’s, elektronische oogjes, sensoren, microfoontjes etc. De internetwandelingen experimenteren met de grenzen tussen private en publieke ruimtes. Op een speelse manier gaan de wandelingen in op serieuze vragen zoals: kan je bandbreedte uitlenen en hoe vrij kan je rondwandelen op het internet?

447

Onder leiding van kunstenaar Peter Westenberg en geluidsartieste Wendy van Wynsberghe werd de groep geleid langs grenzen tussen prive- en publieke terreinen in het centrum van Hasselt.

Op diverse locaties werden kleine performances uitgevoerd door de wandelaars. Tijdens iedere stop gaf Peter een korte theoretische uitleg over de desbetreffende plaats in Hasselt in relatie tot het spanningsveld van privaat en publiek en bevestigde Wendy ondertussen een low-tech tooltje aan iemands schoen.
Zo hebben mini camera schoenen vastgelegd hoe de parking op het Dusartplein onaangekondigd videobeelden van ons maken, detectorschoenen electromagnetische straling gemeten en hoorbaar gemaakt op de Badderijstraat en werden televisie schermen uitgeschakeld via infra rood schoenen rond de Fruitmarkt. Iedere performance werd gefilmd. Een ‘customized’ karretje volgebouwd met kabels, apparatuur en andere technologische snufjes zorgde ervoor dat de performances rechtstreeks via internetverbindingen van buurtbewoners verzonden werden naar een database.

De zaterdagmiddag was een interessante rijke ervaring vol technologie. Wil je meer zien van de performances die gefilmd zijn tijdens de wandelingen? Bezoek dan de expo PLACE@SPACE die nog loopt tot 25 mei in vleugel ’58 van Z33.

Bekijk alvast deze korte video van de ‘partner zolen’: twee zolen die uitgerust zijn met lichtsensoren en een audio alarm, zodra de contact maken is het stil, maar zodra ze elkaar uit het oog verliezen beginnen ze te piepen.

Advertenties

Acties

Information

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s
%d bloggers liken dit: